Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Kifid: Reisverzekeraar moet gestolen tas toch vergoeden na klacht

De verzekeraar Nh1816 moet alsnog € 1.468,- schade vergoeden aan een vrouw die tijdens haar vakantie het slachtoffer werd van diefstal. Haar tas werd gestolen tijdens een stedentrip en dat claimde ze op haar doorlopende reisverzekering bij Nh1816, maar de verzekeraar weigerde tot vergoeding over te gaan omdat zij vonden dat de verzekerde niet voorzichtig genoeg was geweest.

Volgens de verzekeraar had zij haar tas op de terrastafel moeten zetten of op schoot, maar niet op de grond moeten zetten.

Kifid, een klachtenloket voor mensen met een klacht over een financieel product of dienst van de bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener, denkt daar anders over en stelt dat de verzekeraar alsnog moet betalen. Kifid is van mening dat de vrouw niet een ernstige mate van schuld kan worden verweten doordat zij niet onafgebroken op haar tas lette.

Tas gestolen tijdens stedentrip

De vrouw had vorig jaar juli een korte vakantie met haar twee dochters. Op een terras van een restaurant aan een rustig plein besloten ze wat te eten en heeft de vrouw heeft de tas naast de tafel op de grond gezet. Op tafel was daarvoor geen plaats. Na enige tijd merkte ze dat de tas weg is. De vrouw deed aangifte bij de plaatselijke politie en claimt de totale schade op haar doorlopende reisverzekering bij Nh1816. De verzekeraar wijst de claim af omdat ze niet voorzichtig genoeg is geweest. Maar volgens Kifid (zie hier de uitspraak) is de verzekeraar tekortgeschoten en moet deze alsnog het geclaimde bedrag betalen.

Eerdere zaak

Kifid verwijst in de uitspraak naar een eerdere zaak waarbij een man vanuit de shop bij benzinepomp zag dat de ruit van zijn auto werd ingeslagen en zijn twee rugzakken van de achterbank werden gestolen. De geschillencommissie oordeelde toen al dat de bepaling ‘normale voorzichtigheid’ in de verzekeringsvoorwaarden alleen van toepassing is bij ernstige mate van schuld. Daarvan is geen sprake als een verzekerde bewust voorzorgsmaatregelen heeft getroffen.